WARSZTATY PSYCHOLOGICZNO-TERAPEUTYCZNE “RAZEM ŁATWIEJ

WARSZTATY PSYCHOLOGICZNO-TERAPEUTYCZNE “RAZEM ŁATWIEJ” 2022

Stowarzyszenie Rannych i Poszkodowanych w Misjach poza Granicami Kraju, przy finansowym wsparciu Ministerstwa Obrony Narodowej po raz kolejny, w dniach 22-29 października 2022 r. zorganizowało warsztaty psychologiczno-terapeutyczne “RAZEM ŁATWIEJ”. Jak co roku, zajęcia odbywały się w kilku grupach warsztatowych, prowadzonych przez wykwalifikowanych psychologów i terapeutów. Uczestnicy, tj. weterani z małżonkami bądź partnerkami, grupa weteranów pracujących w terapeutą oraz grupa rodziców żołnierzy poległych na misjach, mieli sposobność uczestniczyć również w konsultacjach indywidualnych. Ponadto, uczestnicy warsztatów – przy wsparciu i pod czujnym okiem wolontariuszy – uczestniczyli w wielu aktywnościach o charakterze sportowo-rekreacyjnym takimi jak: marsze nordic walking, zajęcia z siatkówki na siedząco czy treningi na ergometrach, zwanych potocznie wioślarzami.

W ramach tego przedsięwzięcia wykonano również prezentację przedstawiającą sylwetki weteranów poszkodowanych, zatytułowaną “Żołnierz, zawsze, mimo wszystko”. Wystawa ta daje możliwość zapoznania różnych środowisk z problematyką wojennych traum, zarówno fizycznych jak i psychicznych, a także ze sposobami radzenia sobie z nimi, jakie wcielili w życie bohaterowie wystawy.

W trakcie warsztatów miała również miejsce autorska prelekcja pana Andrzeja Korusa – weterana misji poza granicami kraju i do niedawna pracownika Centrum Weterana Działań Poza Granicami Państwa – pn. “Niepodległość po mojemu”.

Jesteśmy przekonani, że pobyt w nadmorskim Mrzeżynie i uczestnictwo w tegorocznym projekcie “RAZEM ŁATWIEJ” przyniósł uczestnikom wiele satysfakcji i był okazją do spojrzenia z nowym zrozumieniem, na przeżywane trudności. Był również okazją do spotkania się z innymi żołnierzami z podobnymi doświadczeniami i uzyskania wsparcia i zrozumienia. Dla rodzin poległych żołnierzy udział w warsztatach był, jak co roku, cenną okazją do spotkania się we własnym gronie oraz uzyskania specjalistycznej porady, ale przede wszystkim, seniorzy najbardziej cieszą się z możliwości osobistego kontaktu z weteranami, nierzadko kolegami i rówieśnikami ich poległych synów.

Stowarzyszenie Rannych i Poszkodowanych w Misjach Poza Granicami Kraju, dziękuje za wsparcie Ministerstwu Obrony Narodowej, bez którego pomocy nie udałoby się nam zorganizować tegorocznych warsztatów psychologiczno – terapeutycznych.

Dofinansowano ze środków budżetu państwa, w ramach projektu “Wdzięczni weteranom działań poza granicami państwa”, w kwocie 118 900 zł. Całkowita wartość przedsięwzięcia – 162 100 zł.”

Inne aktualności