TURNUS REHABILITACYJNO – WYPOCZYNKOWY DLA RANNYCH UKRAIŃSKICH WETERANÓW I ICH RODZIN

W dniach 22 lipca – 5 sierpnia br. w Ośrodku Wypoczynkowo-Rehabilitacyjnym SUS w Mrzeżynie przebywała 44-osobowa grupa ukraińskich weteranów rannych i poszkodowanych podczas działań zbrojnych w Ukrainie wraz ze swoimi rodzinami (żonami, partnerkami i dziećmi), a także wdowy z dziećmi i matki poległych żołnierzy. Weterani przybyli do Polski na zaproszenie naszego Stowarzyszenia.

Podczas pobytu, ranni weterani mieli zapewnioną kompleksową i specjalistyczną rehabilitację dostosowaną do specyficznych potrzeb każdego z nich. Ich partnerki mogły skorzystać z zabiegów relaksujących i poprawiających kondycję fizyczną, a także uczestniczyły w kobiecych arteterapeutycznych grupach wsparcia. Dzieci zapewnione miały codzienne wsparcie społeczno-emocjonalne w formie zajęć rozwojowych z psychologiem.

Ważnym elementem było wspólne spędzanie czasu podczas spacerów, plażowania, kąpieli w morzu, przejażdżek rowerowych, jazdy konnej, wycieczek po okolicy, zajęć sportowo-rekreacyjnych, wieczornych ognisk i wieczorków taneczno-muzycznych. Odbyły się również spotkania z przedstawicielami lokalnej społeczności ukraińskiej i Związku Ukraińców w Polsce Koło Trzebiatów, z Konsulem Ukrainy w Gdańsku. Doszło również do spotkania integracyjnego z członkami naszego Stowarzyszenia  ich rodzinami, połączone z towarzyskim meczem siatkówki i wspólnym grillem.

Było to pierwsze przedsięwzięcie skierowane kompleksowo do całych rodzin weteranów poszkodowanych w wyniku działań zbrojnych w Ukrainie. Jego celem było wsparcie rodzin bezpośrednio doświadczonych wojną w odzyskaniu i poprawie sprawności fizycznej, równowagi psychicznej i emocjonalnej oraz wzmocnienie więzi rodzinnych i wspólny odpoczynek w bezpiecznym miejscu, blisko natury.

Pobyt został zorganizowany dzięki współpracy organizacji partnerskich – naszego Stowarzyszenia Rannych i Poszkodowanych w Misjach Poza Granicami Kraju oraz Europejskiej Fundacji na rzecz Edukacji, Profilaktyki i Wychowania Norma, Fundacji Twórcze Miejsce Kobiet, SUS Travel.

Ślemy serdeczne podziękowania za decydujący wkład finansowy dla naszego głównego sponsora projektu – firmy Lockheed Martin.

Wyrażamy również wdzięczność za finansowe wsparcie Fundacji Totalizatora Sportowego.

Inne aktualności