MARATON PIECHOTY MORSKIEJ 2023

W dniach 26.10 – 31.10.2023 r. delegacja weteranów poszkodowanych naszego Stowarzyszenia, na zaproszenie Fundacji Sił Sprzymierzonych – Allied Forces Foundation – wzięła udział po raz kolejny w Maratonie Piechoty Morskiej, rokrocznie odbywającym się w Waszyngtonie – była to już 48. edycja tego maratonu. To była już trzecia edycja MCM, w której wzięli udział polscy weterani poszkodowani z naszego Stowarzyszenia.

Cała nasza reprezentacja pobiegła w najbardziej wymagającym, królewskim dystansie 42 km 195 m, mierząc się z własnymi słabościami i ograniczeniami. Doświadczenie przekroczenia mety w tym biegu, stało się udziałem każdego z naszych reprezentantów.

Na szczególną uwagę zasługują Jacek Schmidt oraz  Dariusz Gaweł, którzy ten wymagający dystans przebiegli w mundurach polowych i butach taktycznych.

Wizyta na Narodowym Cmentarzu w Arlington była okazją do złożenia wieńca przed Grobem Nieznanego Żołnierza przez międzynarodową delegację żołnierzy-weteranów – z udziałem przedstawiciela naszego Stowarzyszenia – Dariusza Gawła.

Szczególną chwilą było zapalenie znicza przed grobem polskiego żołnierza służącego w amerykańskiej piechocie morskiej śp. Dawida Pietrka.

Kol. Jacek Schmidt – by uczcić jego pamięć oraz pamięć wszystkich poległych w operacjach wojskowych – przebiegł cały maraton z polską flagą i zdjęciem poległego żołnierza.

Ponadto, w trakcie tego krótkiego i intensywnego wyjazdu AFF zorganizowało wstęp do bardzo unikalnych miejsc i lokalizacji, takich jak: kwatera główna FBI, Narodowy Cmentarz w Arlington czy nocleg w bazie Piechoty Morskiej w Quantico.

Dziękujemy serdecznie Allied Forces Foundation za zaproszenie i wolę  budowania międzynarodowej solidarności weteranów działań poza granicami państwa i gorąco zapraszamy do udziału w projektach organizowanych przez nasze Stowarzyszenie.

Inne aktualności