INVICTUS GAMES DÜSSELDORF 2023

W dniach 09-16 września br. w Düsseldorfie w Niemczech, odbyły się międzynarodowe zawody sportowe żołnierzy rannych i chorych podczas  służby pod nazwą Invictus Games Düsseldorf 2023. Inicjatorem i patronem Invictus Games jest książe Sussex – Harry, który odbył 10-tygodniową turę w Afganistanie jako pilot śmigłowca bojowego. To właśnie w trakcie służby w tej misji poznał żołnierzy, którzy zostali ranni w trakcie wykonywania zadań bojowych. Poruszony ich losem postanowił przyczynić się swoimi działaniami do poprawy ich życia. Międzynarodowa społeczność “Invictus” – niezwyciężonych – wspiera się i dzieli doświadczeniami powrotu do zdrowia.

Znaczną część zawodników Polskiej Reprezentacji Sportowej (PRS) stanowili członkowie naszego Stowarzyszenia, którzy startowali w następujących dyscyplinach sportowych: pchnięcie kulą, rzut dyskiem, wiosłowanie na ergometrze, pływanie, siatkówka  na siedząco oraz łucznictwo. Indywidualnie i drużynowo PRS zdobyła 15 medali, w tym 8 złotych.

Naszych sportowców  wspierała ekipa “Family&Friends”  – grupa najbliższych, krewnych i przyjaciół zawodników – osób zaproszonych przez fundację Invictus Games. Ich obecność oraz udział dwóch zawodników spoza MON były możliwe dzięki hojności Polskiej Grupy Zbrojeniowe S.A. Nasze Stowarzyszenie realizując umowę zawartą z Polską Grupą Zbrojeniową S.A. zakupiło m. in. stroje reprezentacyjne dla Family&Friends.

Serdecznie dziękujemy  PGZ S.A. za wcielanie w życie idei szacunku i wsparcia dla weteranów.

Inne aktualności