Turnus rehabilitacyjno-integracyjny w Sokołowsku – 04-15.08.2024 r.

Drugi w tym roku turnus rehabilitacyjno-integracyjny dla rannych weteranów został całkowicie zrealizowany dzięki wsparciu firmy Lockheed Martin. Turnus w Sokołowsku był doskonałą okazją do połączenia profesjonalnej rehabilitacji z aktywnością sportową, jakże niezbędną w podnoszeniu jakości życia po urazach wielonarządowych odniesionych podczas pełnienia służby poza granicami państwa. Nasi weterani mogli skorzystać z konsultacji medycznej i zabiegów oferowanych przez Sanatoria Dolnośląskie z filią w Sokołowsku.
W urokliwym ośrodku wypoczynkowym Radosno, w Górach Suchych na Dolnym Śląsku, odbywała się również rehabilitacja. Jej szczególnym elementem była profesjonalna kriokomora, a także zajęcia jogi zorganizowane przez Fundację Światło Yogi z Krakowa. Miały miejsce również wycieczki piesze po górach, marsze czy aktywności sportowe w postaci piłki siatkowej.
Turnusowi towarzyszyła także wizyta Pełnomocnika Dowódcy Generalnego RSZ Pana płk Leszka Szablińskiego. Gościliśmy również przedstawicieli weteranów niemieckich, z którymi udaliśmy się na wycieczkę krajoznawczą do Skalnego Miasta w Czechach.
Razem łatwiej mierzyć się z trudami codzienności i powrotem do sprawności.

Inne aktualności